Vremenska prognoza za Novu Godinu

Kakve nas vremenske prilike očekuju za Novu Godinu? Možemo odgovoriti da postoje više prognoza za ovaj vremenski period od meseca decembra pa do prvih dana januara 2013 godine. U drugoj dekadi decembra, posle minimalne temperatura od -5C, uslediće otopljenje u trajanju od nekoliko dana.  Zatim od sredine meseca sledi opet zahlađenje sa uobičajenim minimalnim temperaturama ispod nule za ovo doba godine. Posle 20. sledi topliji period, i kako sada prognoze govore za prvi dan 2013. godine čeka nas relativno suvo vreme.

Nastupajuća zima, od 22. decembra, biće nešto ispod proseka i po padavinama i umerenija sa aspekta temepaturnog intervala nego na ustaljeni prosek, ovo je prema prognozama  ECMWF, koji se mogu smatrati industrijskim standardima.

Srednja temperatura vazduha tokom zime procenjuje se u intervalu od -1ºC do 6ºC, a u brdovito-planinskim predelima od -4º do -1ºC.

U Srbiji konkretno za Beograd, srednja zimska jutarnja temperatura vazduha neće biti ispod -2ºC, a prosečna zimska najviša dnevna oko 5ºC.

U januaru 2013. u drugoj polovini  se očekuju jutarnji mrazevi i ovo je najhladinij deo zime. Trenutno se predviđa suvo vreme sa temeperaturama od 3 do 7C za Novu godinu. Ovo ne znači da neće biti pojedinih dana koji su vrlo hladni.

vremenska-nova-godina-2013

* S obzirom da ima nekih neslaganja meteorologa naših i stranih, evropskih, u vezi vremenske prognoze da vidimo prvo šta kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu o prognozi vremena za zimu.

Mesec koji je u toku će biti hladan, sa očekivanim prosečnim temperaturama od -4 do 8 stepeni Celzijusove skale. Najniža temperatura koja se očekuje u toku noći i u ranim jutarnjim časovima će se kretati u rasponu od -4 do 0, dok se u toku dana očekuje da se temperatura popne čak i do 8 podeljka u plusu. Tolika temperatura u toku dana se očekuje krajem decembra, a najverovatnije baš pred sam doček Nove 2013. godine. Što će mnogima olakšati odluku da li da ipak dočekaju Novu godinu na Trgu, uz nastupe brojnih bendova, trubače i nezaobilazni novogodišnji vatromet.

Prema prognozi pomenutog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu se očekuje snežni pokrivač visine i do pola metra, što se smatra nešto višim snežnim pokrivačem od uobičajenog u ovo doba godine.

U periodu od 15. do 18. decembra se očekuju neprekidne snežne padavine, uz vetar, ali i maglu. Kiša bi trebalo da pada samo par dana u decembru i to: 15., 21. i krajem meseca, tačnije 28. i 29. decembra. Magla se očekuje nešto pre 20. decembra i posle 23.

Republički hidroeteorološki zavod prognozira za dane uoči dočeka Nove godine hladno vreme, ali bez padavina. Očekuje se da će temperatura biti oko 5 stepeni ispod nule, što neće omesti mnoge da Novu godinu dočekaju na gradskom trgu. Ova temperatura se smatra prosečnom za ovo doba godine, iako je prošle godine u isto vreme temperatura bila čak 18 stepeni Celzijusovih. Takva nas (ne)sreća neće zadesiti i ove Nove godine.

Zanimljivo je da nas već 04. januara očekuje delimično pomračenje Sunca, koje će se moći videti u čitavoj našoj zemlji i ostalim zemljama Balkanskog poluostrva. Naime, tom prilikom će čak 75% ukupne površine Sunca biti zatamljeno. U Srbiji će ovo pomračenje biti vidljivo u periodu od 08:00 do nešto pre 11:00h, a stručnjaci savetuju da se obavezno posmatra uz naočare sa zaštitnim filterom.

Ako ne budete uživali za Novogodišnje praznike na Trgu, samo četiri dana kasnije moći ćete da uživate u ovoj neobičnoj pojavi na nebu, ako ne bude oblačno, naravno.

Ono što vi možete učiniti je da za Novogodišnju noć, pripremite dobro društvo, ponesite dobro raspoloženje, ali i uobičajene zimske rekvizite, poput: šala, kape, rukavica…